- با ما تماس بگیرید : 02166138379
ما در شبکه های اجتماعی :
فولادهای آلیاژی
فولاد در واقع خود یک آلیاژ است که از ترکیب آهن و کربن به وجود میاید. آلیاژ فولادی است که به دلیل استحکام، مقرون به صرفه بودن، ارزان و دسترس بودن، راحتی در استخراج و تولید بسیار حائز اهمیت و پرکاربرد میباشد.
همین دلیلی است که فولاد آلیاژی در تمام صنایع دیده شود. اما چیزی که فولاد را نسبت به بقیه آلیاژها و فلزات منحصر به فرد کرده است؛ امکان ساخت انواع فولاد آلیاژی با اضافه کردن برخی عناصر به آن است.
هنگام تولید فولاد و در مرحله ذوب فولاد عناصر مختلفی را به هدف تولید فولاد با قابلیت های بیشتر اضافه میکنند. مهمترین این عناصر کربن بوده که تعیین کننده میزان سختی و نرمی آن است.
به طوریکه هرچقدر میزان کربن بیشتر باشد حالت سختی شکنندگی و جوش ناپذیری آن نیز افزایش مییابد. از همین رو کربن را به میزان متعادل در فولاد به کار میبرند تا آنجا که فولاد هم سخت شود و هم خاصیت جوش پذیری مناسبی پیدا کند.
برای تولید فولاد آلیاژی و کاربرد آن، در کنار کربن که از خود آن نیز ورق کربنی ساخته می شود از عناصر دیگری مانند منگنز، بور ، وانادیم، کروم، منگنز، سیلیسم، تنگستن و غیره استفاده میشود. هر کدام از این عناصر نوع خاصی از فولاد آلیاژی را با قابلیتها وخواص ویژه به وجود میآورند.
در نتیجه فولاد آلیاژی، فولادی است که در ترکیب خود علاوه بر کربن یک یا چند تا عناصر ذکر شده را داشته باشد.
آنالیز انواع فولادهای آلیاژی
انواع فولاد آلیاژی و کاربرد آن به طور کلی به دو دسته فولاد کم آلیاژ و فولاد پر آلیاژ تقسیم میشوند. فولاد کم آلیاژ به آن نوع از فولاد آلیاژی اطلاق میشود که کمتر از 8 درصد عناصر آلیاژی را در محتوای خود داشته باشند. فولاد پر آلیاژ بر خلاف دسته قبلی بیشتر از 8 درصد عناصر آلیاژی در آن وجود دارد.
فولاد ضد زنگ در همین دسته فولاد پر آلیاژ قرار میگیرد. .
میزان کربن: بررسی میزان کربن یکی از راههای تشخیص فولاد آلیاژی از غیر آلیاژی است. فولاد غیر آلیاژی فقط یک درصد کربن دارد و فولاد آلیاژی و کاربرد آن نیز به میزان کربن آن بستگی دارد. نحوه ذوب: فولاد آلیاژی در هنگام ذوب کردن با عناصر دیگری ترکیب میشود تا خواص آن بهتر شود ولی فولاد غیر آلیاژی به غیر از درصد ناچیز کربن با هیچ عنصر دیگر ترکیب نمیشود. خوردگی:فولاد غیرآلیاژی به دلیل خلوص بالای آهن به راحتی با اکسیژن محیط واکنش میدهد و اکسید میشود.
فولاد آلیاژی به دلیل داشتن ویژگیهایی همچون سختی، چقرمگی، مقاومت به سایش و خوردگی، شکل پذیری و غیره برای ساخت موتور جت، پرههای توربین، راکتورهای هسته ای، فضاپیماها بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. فولادهای آلیاژی پاسخهای مختلفی در محیطهای مغناطیسی میدهند و برای همین برای ساخت موتورهای الکتریکی و مبدلها کاربرد دارند.