- با ما تماس بگیرید : 02166138379
ما در شبکه های اجتماعی :
قبل از اینکه به معرفی انواع تابلو برق صنعتی و تجهیزات مورد استفاده در آنها بپردازیم، بهتر است در ابتدا توضیحی در مورد اینکه اصلاً آنها چه هستند بدهیم تابلو برق های صنعتی شامل محفظهای معمولاً فلزی هستند که تجهیزات و قطعات مربوط به کنترل برق درون آنها نصب میشود. این تجهیزات و قطعات داخلی، بنا به کاربرد تابلو برق میتوانند متفاوت باشند همچنین از دیگر کاربردهای تابلو برق، محافظت افراد در مقابل برقگرفتگی است. ضمن اینکه از تجهیزات درونی خود نیز در برابر تأثیر عوامل محیطی محافظت میکند.
تابلو برق، تجهیزات الکتریکی یا الکترونیکی از قبیل سوئیچها، دستگیرهها و نمایشگرها را در ردیفهای عایقبندی شده و بهصورت منظم قرار میدهد تا کنترل، تعویض و تعمیر آنها توسط اپراتور بهآسانی قابل انجام باشد دراین بین، ممکن است لازم باشد که برخی از تابلو برق الکترونیکی ویژگیهای خاصی از جمله تهویه مناسب برای کاهش دما، محافظت از اختلال فرکانسهای رادیویی، یا قابلیت محافظت از تخلیه الکترواستاتیکی، را دارا باشند.
برای تقسیم بندی تابلو برق صنعتی باید به دسته بندیهای گوناگونی توجه نماییم. در حالت کلی تابلو برق از منظرهای مختلفی تقسیم بندی میشود که در این بخش با آنها آشنا خواهیم شد.
تابلو برق ها ساختارهای متفاوت و گوناگونی دارند که میتوان آنها را از این نظر دسته بندی نمود:
محل نصب تابلو برق صنعتی یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر کارایی تابلو برق است. این موضوع میتواند حتی روی نحوه ساخت تابلو برق نیز تاثیر بگذارد. تابلو برقها از نظر محل نصب به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
تابلو برق صنعتی از نظر ولتاژ به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
قبل از وارد شدن به مراحل طراحی و ساخت تابلو برق صنعتی باید نکاتی را خدمت شما عزیزان متذکر شویم. برای ساخت تابلو برق علاوه بر دانش کافی برای طراحی، نصب و راه اندازی نیاز به تحقیقات میدانی توسط سازنده تابلو برق است. مواردی که در این تحقیقات باید چک شود شامل موارد زیر است:
در ادامه به بررسی جامع تر موارد فوق می پردازیم.
سازنده تابلو برق باید با توجه به نیاز مشتری و عوامل محیطی به این مورد پاسخ دهد برای مثال در ساخت تابلو برق باید مشخص شود این تابلو برق قرار است برای کدام یک از مصارف خانگی، تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.
بررسی نقشه ساختمان برای دریافت اطلاعات زیر قبل از ساخت تابلو برق صنعتی تا حد زیادی می تواند تاثیرگذار باشد.
این مرحله نیز قبل از مراحل اصلی ساخت تابلو برق صنعتی قرار دارد که در آن مقادیر نامی شبکه توزیع برق از جمله مقادیر نامی آن را مورد بررسی قرار می دهیم؛ دلایلی که مقادیر نامی برای ما در این بررسی مهم هستند به شرح زیر است؛ در واقع مقدار نامی شبکه، مقدار گرد شده یک دستگاه اندازه گیری است.
مقادیر نامی که در این مرحله باید توسط سازنده تابلو برق صنعتی مورد بررسی قرار بگیرند به شرح زیر است.
شرایط محیطی یکی از عوامل تاثیر گذار در انتخاب و ساخت تابلو برق فشار ضعیف و فشار متوسط بشمار می رود و در طول عمر این تابلوها بسیار اهمیت دارد مواردی که باید برای استخراج اطلاعات از محیط قبل از ساخت تابلو برق صنعتی بررسی شود موارد زیر است.
در مراحل قبل از ساخت تابلو برق صنعتی باید دستورالعمل های لازم جهت طراحی سیستم حفاظت و توزیع را با بررسی کلی پروژه ای که سفارش داده شده، تعیین کنیم و همچنین در این مرحله ما طراحی تأسیسات الکتریکی و انتخاب تجهیزات را با توجه به فاکتورهای زیر انجام می دهیم:
اگر فکر می کنید ساخت تابلو برق صرفا فقط به معنای مونتاژ قطعات و نصب محفظه تابلو برق است در اشتباه هستید! این مسئله کاملا درست است، مونتاژ و نصب قطعات هم جزئی از پروسه طراحی و ساخت تابلو برق است اما همه مراحل در ساخت تابلو برق صنعتی به این بخش محدود نمی شود. همانطور که در قسمت های بعدی می خوانید ساخت تابلو برق چیزی فراتر از آن است که در ذهنیت عموم مردم جامعه شکل گرفته؛ پس با ما همراه باشید. برای ساخت تابلو برق حتما باید سه مرحله زیر توسط سازنده تابلو برق انجام شود.
ساخت تابلو برق صنعتی در ابتدا نیاز به یک طراحی و نقشه کشی درست و اصولی دارد که باید توسط مهندسین مجرب انجام شود و تاییدیه های لازم را بگیرد؛ برای انجام این فرایند باید طی یک جلسه، پروژه درخواستی برای ساخت تابلو برق صنعتی بررسی شود همچنین باید در این جلسه المان های اصلی اکتریکی برای پروژه مورد نظر، تعیین شود.
در این مرحله از ساخت تابلو برق صنعتی باید از استاندارد بودن تمامی قطعات که قرار است در تابلو برق استفاده شود مطمئن شویم؛ این به آن معنا است که در خط تولید قطعات، ما به تکنسین های فنی با تجربه برای ساخت تجهیزات با بهترین کیفیت نیاز داریم. خرید تجهیزات مربوطه از نمایندگی برند های معتبر نیز راه حل مناسبی است.
در این بخش که آخرین مرحله از مراحل کاری سازنده تابلو برق پیش از ساخت تابلو برق می باشد؛ باید تاییدیه های لازم را از کارشناس کنترل کیفیت دریافت کنیم. کارشناس مربوطه با انجام تست های مختلف کارایی و ایمنی قطعات را می سنجد؛ کارشناس کنترل کیفیت باید با تجربه، دقیق و دارای وجدان کاری بالایی باشد چون صدمات ناشی از تجهیزات برقی گاهی غیر قابل جبران هستند.
دانش و مهارت های مورد نیاز سازنده تابلو برق صنعتی
سازنده تابلو برق برای ساخت تابلو برق باید علاوه بر مهارت ها و همچنین دانش تخصصی دارای تائیدیه های لازم از سمت شرکت توزیع باشد. چون تابلو برق یکی از تجهیزات مهمی است که در هر مجموعه نصب می شود. ویژگی های لازم برای مهارت طراحی تابلو برق به شرح زیر است.
تابلو برق یک محفظه فلزی است که تجهیزات الکتریکی گوناگونی درون آن قرار می گیرد. وظیفه اصلی تابلو برق، کنترل انرژی الکتریکی، حفاظت از سایر دستگاه ها و تجهیزات و کنترل ایمن و ساده سیستم برق یک مجتمع می باشد. ساخت تابلو برق نیاز به تخصص و مهارت بالایی دارد. بدین منظور ضروری است که گروهی متشکل از مهندسین خبره برق در بخش طراحی و نقشه کشی فعالیت نمایند. همچنین در خط تولید تکنسین های فنی مجرب نسبت به ساخت قطعات اقدام کنند. در نهایت به منظور مونتاژ و تست کارایی و ایمنی، وجود کارشناسان کنترل کیفیت اهمیت بالایی دارد. در این مقاله با هم روش ساخت تابلو برق را بررسی می کنیم. با ما همراه باشید!
به طور کلی یک تابلو برق صنعتی در کارگاه ساخت تابلو برق در طی 6 مرحله از ایده اولیه به محصول نهایی تبدیل میشود. این مراحل به ترتیب عبارتند از:
در این مرحله پس از مذاکرات اولیه و تهیه پیش نویس قرارداد، کارشناس شرکت سازنده تابلو برق، از محل پروژه کارفرما بازدید به عمل می آورد. سپس با ارائه اطلاعات به واحد طراحی و مهندسی، در صورت توافق روی کلیات پروژه و عقد قرارداد، کار نقشه کشی آغاز می شود.
در این مرحله بر اساس نقشه ارائه شده توسط واحد طراحی و مهندسی، گروه تولید تابلو برق اقدام به برش کاری و ساخت با فولاد ضد زنگ برای بدنه تابلو برق می نمایند. ضخامت فولاد در این مورد به طور معمول بین 1.5 الی 2.5 میلیمتر است. تفاوت در این عدد به نوع کاربرد و محل استفاده دستگاه بستگی دارد. کارهای اولیه روی فولاد باید با دستگاه های حساس و با نهایت دقت انجام شود. این دقت و حساسیت سبب تضمین کیفیت شاسی و بدنه تابلو برق می شود.
پس از آماده شدن بدنه، در ادامه فرآیند ساخت تابلو برق، کارگران طی چند مرحله اقدام به رنگ کاری و پولیش بدنه می نمایند. به منظور دستیابی به کیفیت ایده آل، از انواع رنگ های پوششی الکترواستاتیک استفاده می شود. این کار در چهار ایستگاه انجام می شود:
چربی زدایی: به کمک محلول های شیمیایی یا استفاده از سیستم اولتراسونیک سطح فولاد از وجود هرگونه چربی که کیفیت رنگ را تحت شعاع قرار دهد پاک می شود.
زنگ زدایی: با استفاده از فرزکاری یا سمباده، هرگونه زنگ موجود روی ورق پاکسازی می گردد. در صورتی که حجم زنگ زدگی زیاد باشد، می توان به میزان کنترل شده ای از اسید سولفوریک استفاده نمود.
فسفاته کاری: مرحله سوم از فرآیند رنگ کاری در ساخت تابلو برق، به امر فسفاته کاری اختصاص دارد. این کار سبب کاهش احتمال زنگ زدگی در سطح فلز می شود.
عایق کاری: در پایان مراحل رنگ کاری بدنه تابلو برق، عایق کاری صورت می پذیرد.
پس از خشک شدن رنگ بدنه، کارگران اقدام به اتصال اسکلت و بدنه و جاسازی قطعات مختلف نگهدارنده در آن می کنند. با این هدف که دستگاه آماده قرارگیری تجهیزات الکتریکی در مکان مناسب درون آن گردد.
در همین رابطه یک مقاله جذاب درباره تابلو برق فشار ضعیف بخوانید!
در نهایت تکنسین های فنی کارآزموده، اقدام به مونتاژ کلیه تجهیزات و سیم کشی بین آن ها در محل از پیش تعیین شده داخل تابلو می نمایند. قطعات الکتریکی از جمله رله ها، کنتاکتورها، پریزها، کلیدهای قطع و وصل جریان، تابلوهای نمایشگر، چراغ ها و علایم هشدار و غیره بر روی تابلو برق نصب می شود. همچنین سیم کشی و شینه کشی مورد نیاز جهت تکمیل ساخت تابلو برق به انجام می رسد.
پس از اتمام فرآیند ساخت تابلو برق، کارشناسان کنترل کیفیت با پروتکل های تعریف شده اقدام به تست دستگاه می نمایند. این تست ها شامل بررسی ظاهری تابلو برق و انجام آزمایش های داخل کارخانه است. اگر نتیجه بررسی ها حاکی از صحت کار تولید و مونتاژ باشد، دستگاه جهت بسته بندی و تحویل به واحد مربوطه ارسال می شود.
به منظور طراحی و ساخت تابلو برق صنعتی، نیاز به همکاری افراد با توانایی هایی مختلف است. برخی از علوم و فنون مورد نیاز در ادامه بیان شده است:
این مقاله کاربردی در خصوص تابلو برق فشار متوسط را از دست ندهید!
با توجه به محل استفاده و شرایط حاکم بر پروژه، طراحی و ساخت تابلو برق می تواند بسیار متفاوت باشد. برای مثال ممکن است یک مجتمع مسکونی به یک تابلو دیواری احتیاج داشته باشد. در حالیکه یک میدان نفتی بزرگ به تعداد زیادی تابلو برق فشار ضعیف و تابلو برق فشار متوسط نیاز دارد. عموماً یک تابلو برق استاندارد را می تواند به روش های زیر تولید نمود:
1-تابلو برق فشار ضعیف تا 1000 ولت
2-تابلو برق فشار متوسط تا 36 کیلو ولت به صورت فیکس یا کشویی
3-تابلو حفاظت و کنترل
4-سیستم پاور کنترل سنتر PCC
5-سیستم موتور کنترل سنتر MCC
6-تابلو برق اصلاح ضریب قدرت
7-بانک خازنی
8-تابلو برق خانگی
9-تابلو برق آسانسور
اگر درباره پست برق CSS کنجکاوید، مطالعه مقاله پست کمپکت را به شما پیشنهاد می کنیم.
بسته به نوع دستگاه و تجهیزات داخلی مورد استفاده، ضخامت ورق، تعداد سلول ها، ابعاد بدنه، ثابت یا متحرک بودن و عوامل متعدد دیگر، قیمت ساخت تابلو برق متفاوت خواهد بود. بنابراین یک راه بسیار ساده و مطمئن برای استعلام قیمت و دریافت خدمات مشاوره در خصوص خرید تابلو برق ، برقراری ارتباط با کارشناسان شرکت نیکراد صنعت فائق می باشد. بدین منظور شما عزیزان می توانید به آسانی با اسکن کد زیر یا تماس با شماره تلفن های ما، در کمترین زمان ممکن از خدمات متخصصین ما در این زمینه بهره مند شوید:
دفتر مرکزی: تهران – بزرگراه فتح – بلوار الغدیر شمالی – بازار آهن شادآباد – بلوار مدائن – مجتمع تجاری پاییزان
تلفن: 02166147412
ایمیل: –info@nikradsanat.com